Hva er gnostisisme?

Kort og nyttig innføringstekst om hva som kjennetegner gnostisismen og de gnostiske (eller apokryfe) evangeliene.

Av Oskar Skarsaune,
professor i Oldkirkens historie

Gnostisismen var en antikk religionsform som vi møter klart bevitnet i kilder fra det andre århundre etter Kristus. De fleste av disse kildene bevitner en kristen gnostisisme, men det finnes også tekster der vi møter en jødisk eller en rent gresk gnostisisme. Felles for de gnostiske tekstene er at de blant annet gir uttrykk for et ganske negativt syn på det skaperverk som omgir oss. De gnostiske tekstene mener stort sett at dette skaperverket ikke er skapt av den høyeste Gud, og at skaperverket egentlig er resultat av en form for syndefall i den guddommelige, åndelige verden. Gnostikerne misliker den materielle siden ved den skapte verden, og de mener frelse består i å bli tatt ut av den konkrete, fysiske verden, og tilbake til den rent åndelige verden vi mennesker egentlig kommer fra.

 

Det er vårt indre åndelige menneske som er det egentlige mennesket. Vår fysiske kropp er bare et mindreverdig hylster, og skal gå til grunne sammen med det materielle skaperverk for øvrig. Gnostikerne sa derfor ofte nei til sex, forplantning og ekteskap. I de gnostiske ”evangeliene” blir Jesus selv talsmann for disse ideene. Deres Jesus-skikkelse er en utsendt ånd fra den rent åndelige verden, sendt til menneskene for å gi dem den frelsende kunnskapen om at menneskene innerst inne er åndelige og kjenner sannheten i sitt indre. I de gnostiske gruppene var det antakelig en indre sirkel eller elite som selv levde i sølibat. De praktiserte dette som den høyeste og ideelle livsform for et åndelig menneske.

 

Det ville vært tidenes antiklimaks om disse tekstene skulle sagt om Jesus selv – læreren fremfor noen – at han var gift og hadde barn! Noe slikt sier de da heller ikke. Browns problem er at han ikke selv har åpnet og lest en eneste av disse tekstene. Han kjenner dem utelukkende gjennom den svært misvisende omtalen de får i Hellig blod, og de to sitatene han finner der.